Debbie Young (1990) is de winnaar van de Piketprijs voor Schilderkunst 2016. Marieke Schoenmakers, directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, overhandigde haar gisteren in Theater aan het Spui namens de jury van de Piket Kunstprijzen een sculptuur gemaakt door Anneke Schat en een bedrag van 8.000 euro.

In hun juryrapport verwoorden Edwin Buijsen en Maarten Demmink, de juryleden voor de categorie Schilderkunst, de kwaliteiten van Debbie Young als volgt: ‘Debbie Youngs werken kennen zowel een letterlijke als figuurlijke gelaagdheid, waarbij elke laag de vorige relativeert of deels aan het oog onttrekt: zoals je in een vervallen huis de geschiedenis van alle voorgaande bewoners in de verschillende lagen behang zou kunnen aantreffen. Ze werkt met een geslaagde combinatie van realistisch geschilderde elementen, foto’s, gips, wonderlijke figuurtjes van klei en lagen epoxy. Het gebruik van clichébeelden en ironische elementen zorgt voor humor. Haar diverse presentatievormen pakken tegen de verwachting goed uit. Soms gaan de werken op in een getransformeerde ruimte, soms zijn het individuele objecten aan een witte muur. Hiermee spoort Debbie de beschouwer aan steeds op een andere manier te kijken. Het resultaat is explosief, maar ook kwetsbaar en persoonlijk.’ 

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt en kennen drie vaste onderdelen: een prijs voor schilderkunst, toneel en dans. De prijzen zijn bestemd voor professionele jonge, veelbelovende kunstenaars die op het moment van uitreiken niet ouder dan dertig jaar zijn en een binding hebben met Den Haag, hetzij doordat ze er tot ontplooiing komen of zijn gekomen, hetzij doordat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Eerdere laureaten in de categorie Schilderkunst zijn Inge Aanstoot (2014) en Lennart Lahuis (2015).

Het werk van Debbie Young is van 9 december 2016 tot en met 21 januari 2017 te zien in de expositieruimte van Vonkel in Den Haag tijdens haar eerste solo-expositie ‘6 days sober’. De vernissage van de expositie vindt plaats op vrijdag 9 december van 17 tot 19 uur.