De longlist van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2015 is bekend. Zeventig kunstenaars zijn voorgedragen, door zichzelf, door anderen of door scouts van het Mondriaan Fonds.

De genomineerden zijn:

Akmar, Inge Aanstoot, Foundland (Ghalia Elsrakbi/Lauren Alexander), Nicky Assmann, Marcel van den Berg, Monique van den Berg, Saskia Blokzijl, Jessica de Boer, Maze de Boer, Aldo van den Broek, Ruta Butkute, Edward Clydesdale Thomson, Brian Coutinho, Dina Danish, Zoro Feigl, Zachary Formwalt, Peggy Franck, Lotte Geeven, Giovanni Giaretta, Eric Giraudet de Boudemange, Esther de Graaf, Julien Grossmann, Rana Hamadeh, Raquel van Haver, Paul Hendrikse, Roderick Hietbrink, Roza Horowitz, Hedwig Houben, Sharon Houkema, Daan den Houter, Jaime Ibanez, Bram de Jonghe, Babette Kleijn, Conny Kuilboer, Liesbeth Labeur, Ulrike van der Lee, Heidi Linck, Fiona Mackay, Jean-Baptiste Maitre,Katja Mater, Alberto De Michele, Marcel Moonen, Cindy Moorman, Erkka Nissinen, Christian Nyampeta, Femmy Otten, Maarten Overdijk, Abner Preis, Emma van der Put, Magali Reus, Xavier Robles De Medina, Daphne Rosenthal, Rafaël Rozendaal, Anami Schrijvers, Arnoud Schuurman, Anika Schwarzlose, Lieke Snellen, Machteld Solinger, Sarah van Sonsbeeck, Anoek Steketee, Studio Drift (Lonneke Gordijn/Ralph Nauta), Simon van Til, Nicoline Timmer, Miko Veldkamp, Evi Vingerling, Anouk Vogel, Irma de Vries, Dan Walwin en Jonas Wijtenburg.

In april zal een internationale jury uit deze lijst vier genomineerden selecteren. De jury zal zich hiervoor baseren op de meegestuurde motivaties, een toelichting op het werk, recent werk en een werkplan voor het geval zij worden geselecteerd voor de shortlist. Bij de selectie zal de jury selecteren aan de hand van criteria die aansluiten bij de doelstelling van de Prix de Rome: het traceren van getalenteerde beeldend kunstenaars en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

De jury bestaat uit Pernille Albrethsen (freelance criticus, auteur en curator), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum), Jan van de Pavert (beeldend kunstenaar en winnaar 1987), Francesco Stocchi (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans Van Beuningen) en Roy Villevoye (beeldend kunstenaar). Voorzitter is Birgit Donker directeur van het Mondriaan Fonds.

De kunstenaars die worden geselecteerd krijgen een werkbudget waarmee zij tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk maken. Tijdens de werkperiode kunnen de genomineerden begeleid worden door een coach naar keuze. Ook kunnen ze gebruik maken van een werkplek naar keuze; dit kan zijn bij een postacademische instelling, in hun eigen studio of bijvoorbeeld in een werkplaats.

Het resultaat van de werkperiodes wordt vanaf 20 november 2015 in de Appel arts centregepresenteerd, waarna een tweede juryronde volgt en de winnaar van de Prix de Rome 2015 medio december bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. Bij de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers.