25.02 – 12.04.2014 –
Maarten van Aken

Onder de noemer ‘Schaduw’ presenteert beeldend kunstenaar Maarten van Aken (1985) zijn dynamische schilderijen vanaf 25 februari voor de eerste keer in een solotentoonstelling bij Vonkel.

Maarten van Aken studeerde in 2012 af aan ArtEZ en won in datzelfde jaar de felbegeerde Buning Brongers Prijs, de tweejaarlijkse Nederlandse kunstprijs voor jonge beeldende kunstenaars. Zijn eerste solotentoonstelling bij galerie Vonkel bestaat uit ritmische doeken van vlakken en lijnen die met een optimaal gebruik van sterk licht en harde kleuren het principe van een lege ruimte zo warm en krachtig mogelijk verbeelden.

Aan de basis van Maarten van Aken’s schilderijen ligt de verhouding tussen ruimte en mens. Op de doeken blijft de mens onzichtbaar, maar er bestaat een vermoeden van aanwezigheid; verraden door het gebruik van licht. Van Aken verbeeldt grote, verlaten ruimtes die een soort rust en stilte uitstralen. Door het gebruik van licht en kleur wordt de grens tussen figuratie en abstractie opgezocht, maar de voorstelling blijft uiteindelijk bij het kenmerkende alledaagse, in plaats van te verdwijnen in een onherkenbare realiteit.