Maarten van Soest, genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015, toont in oktober en november zijn nieuwe werk bij Vonkel. Zijn solo-expositie is getiteld ‘On the cutting edge’.

De werken van Maarten van Soest ogen bedrieglijk eenvoudig. Wat plankjes, soms nog in bubbelfolie, aan elkaar geplakt met tape. Wie niet de tijd neemt om goed naar het werk te kijken, trekt al snel de voor de hand liggende conclusie dat Maarten van Soest een duidelijke exponent is van zijn tijd. Zijn vormtaal is immers sterk beïnvloed door het minimalisme waarvan de herleving hoogtij vierde in 2013, het jaar waarin hij afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Wie het werk van Van Soest nauwgezetter bekijkt, ontdekt echter meer dan sterke vormen en kleuren. Deze kunstenaar schildert illusies die weliswaar beantwoorden aan het minimalistische tijdsbeeld, maar in de kern prachtig geschilderde kleinoden zijn. De panelen blijven gewoon grof gezaagde panelen, de rest is echter pure verf, van de niet van echt te onderscheiden tape tot aan de bubbels van het zogenaamde plastic.

Echt kijken, dat is wat Maarten van Soest van zijn toeschouwers vraagt. Niet het waarom, maar het hoe is wat hij met zijn werk wil benadrukken.

Naar de kunstenaarspagina van Maarten van Soest