13.09 – 25.10.2015 –
Jan Bilitewski, Inez de Brauw (afbeelding), Daniëlle Hoogendoorn, Dewi Hoppe, Sam Hortulanus, Emmy de Jong, Klaas Jonkman, Lisette Schumacher, Rutger van der Tas, Lea Vuceljic

Voor het zevende jaar op rij bezocht Vonkel alle academies voor beeldende kunst in Nederland. Dit jaar werd ook voor het eerst een bezoek gebracht aan de KASK in Gent en de eindexpositie van de masteropleiding in Antwerpen. De meest getalenteerde nieuwkomers in de kunst tonen in september en oktober hun werken bij Vonkel. Traditiegetrouw leggen we het accent op actuele schilderkunst.

In onze jaarlijkse LICHTING-exposities duiden we de recente ontwikkelingen in de Nederlandse eigentijdse kunst. In het voorwoord bij de digitale catalogus die vanaf de opening op 26 september beschikbaar is, zetten we uiteen welke trends er te bespeuren vallen en hoe de beeldende kunst zich naar onze mening de komende jaren zal ontwikkelen.

In de groepsexpositie LICHTING ‘14 zal werk te zien zijn van Klaas Jonkman, Inez de Brauw en Daniëlle Hoogendoorn (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht), Lisette Schumacher (Willem de Kooningacademie, Rotterdam), Sam Hortulanus en Emmy de Jong (Academie St. Joost, Den Bosch/Breda), Lea Vuceljic en Rutger van der Tas (Rietveld Academie, Amsterdam) en Dewi Hoppe en Jan Bilitewski (AKI/ArtEz, Enschede/Arnhem).