18.03 – 23.05.2015 –
Anne Meijer

Van 18 maart t/m 23 mei 2015 vindt bij Vonkel de solo-expositie ‘Kind’ plaats van Anne Meijer. In haar doeken waarin zij fotografie en schilderkunst integreert, werpt de kunstenaar een ander licht op het Westerse kindbeeld. Eerder toonde Vonkel werk van Anne Meijer tijdens Rotterdam Contemporary, Art The Hague en Art Lille.

Tot het einde van de 19e eeuw beeldden schilders en fotografen kinderen af als kleine modelvolwassenen. In de loop van de 20e eeuw zien we dat het Westerse kindbeeld speelser en naïever wordt en onder druk van romantisering door o.a. Disney en de Japanse tekenfilmindustrie een steeds meer uni-dimensioneel ‘schattig’ karakter krijgt.

Anne Meijer zoekt in haar gelaagde combinaties van fotografie en schilderkunst juist naar de diverse dimensies van kinderen. Ze speelt met de zichtbare buitenkant van kinderen en de daaronder liggende menselijke natuur. Ze waagt het om ons standaardbeeld van het ‘onschuldige’ kind geweld aan te doen en portretteert kinderen niet zoals we dat gewend zijn, maar als zelfbewuste, koketterende, eigen persoonlijkheden met een scala aan volwassen emoties.

Dit roept de vraag op welk kindbeeld nu eigenlijk juister is. Dat wat we tot norm hebben verheven, of dat wat de kunstenares ons laat zien? Wordt het niet eens tijd om ons beeld bij te stellen?

 

Bezoek de kunstenaarspagina.