Van woensdag 27 tot en met zondag 31 2015 vindt voor de 31e keer in Amsterdam de KunstRAI plaats.

Meer dan 70 gerenommeerde galeries uit het hele land tonen in hal 7 van de RAI een grote diversiteit aan Nederlandse eigentijdse beeldende kunst, vormgeving en design.

Grafisch ontwerper Anthon Beeke, die van 1994 tot 2002 de bekende serie affiches voor de KunstRAI ontwierp, tekent sinds 2012 opnieuw voor het ontwerp. Voor elke editie wordt het gezicht van een spraakmakend persoon in het affiche verwerkt. Dit jaar verleent Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, zijn medewerking.

In 2015 geeft de KunstRAI veel jonge galeries de gelegenheid zich op de beurs aan het publiek te presenteren. In circa 25 hoekstands tonen zij verrassend werk van vooral beginnende kunstenaars. Daarnaast stellen 16 gevestigde galeries het werk van één kunstenaar centraal in een zogenaamde solo-stand.

In het tiende jaar van haar bestaan presenteert Vonkel op de KunstRAI een selectie eigentijdse kunst waarvan de samenstelling ruim drie maanden in beslag heeft genomen. Veel van onze kunstenaars werken tot op het laatste moment om in Amsterdam hun nieuwste werken te kunnen tonen. Op woensdag 27 mei om 19 uur heffen we in onze stand het glas op het resultaat en we nodigen u via deze toegangskaart van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Onze solo-stand is gewijd aan nieuw, groot én klein werk van Inge Aanstoot, die recentelijk twee kunstprijzen op rij won en ondanks haar jonge leeftijd door het Mondriaanfonds al op de longlist voor de Prix de Rome werd geplaatst.

In onze reguliere stand zetten we werk op papier van jong talent centraal. Arike Gill, Veronique Schrama, Jim Impelmans en Lisette Schumacher laten zien hoe monumentaal en tegelijkertijd subtiel kunst op papier kan zijn.

Lisette Schumacher exposeert daarnaast haar schilderijen, evenals Maarten van Aken en Maarten van Soest die voortbouwt op de verworvenheden van de Nulgroep. Ook Daniëlle Hoogendoorn (LICHTING ’14) laat nieuw klein werk zien, vooruitlopend op haar solo-expositie in onze galerie van 12 juni tot en met 1 augustus.

Plaats voor gevestigde kunstenaars is er vanzelfsprekend ook. Ron van de Ven toont naast nieuwe wandobjecten een grote sculptuur, getiteld ‘Safe haven’, en Anne Meijer exposeert schilderijen uit haar huidige solo-expositie bij Vonkel. Peter Meijer excelleert opnieuw met zijn stadspanorama’s, dit maal van Amsterdam, en van Greet Steenland zal voor het eerst op de KunstRAI recent werk aanwezig zijn.

Nieuw in onze stand zijn de objecten van Daniëlle Frenken. Zij studeerde in 2012 af aan de HKU en volgde daarna een opleiding Kunstbeleid en management aan de Universiteit Utrecht. Ze rondde onlangs haar masterscriptie af over de invloed van globalisering op het netwerk van Nederlandse hedendaagse galeries. Op de KunstRAI tonen we de mystieke objecten die Daniëlle Frenken maakt. Hierin komt haar voorliefde voor dieren tot uiting en toont ze een wereld waarin de tijd bevroren is en waar leven of dood geen duidelijke rol spelen.